2010. augusztus 25., szerda

Boldog Idő @ Street News Fanzin 1A Boldog Idő nevű zenekart már nagyon rég óta hallgattam és szerencsémre az iwiw segítségével és egy internetes fórumon keresztül Ernővel és Tátóval tudtam csinálni interjút. Az interjúba lehetnek egymásnak ellentmondó válaszok mivel nem egy időbe készültek és külön-külön lettek megkérdezve a személyek.

Street News: Mikor kezdtétek a zenélést? Milyen zenekarok voltak rátok hatással?
Magyar Ernő: 1985-ben (vagy 84-ben). Az akkor menő, angol ska zenekarok: Bad Manners, The Selecter, The Specials, Madness, The Beat, The Bodysnatchers. Továbbá a jugoszláv ska bandák. Pekingska Patka, Bijelo Dugme.

SN: Kik voltak a tagok, ki milyen poszton játszott, volt-e a zenekar után vagy előtt más bandája?
ME: Az eredeti felállás:
Imre Zoltán (Imi) - gitár
Hímer István (Fraser) - basszus gitár
Halász András (Hemü) - dob
Magyar Ernő (Tejföl) - billentyű

Próbálkoztunk trombitással, énekessel, mígnem bejött énekesnek, egy Rita nevű lány. Ő volt a zenekar "félidejéig" az énekes. Egyes számokat én énekeltem. Később új énekes lett, Szabadi Zsuzsa.
És Tátó, aki egy időben basszusozott Fraser helyett, énekelte a fiú számokat. Majd lett egy baromi jó saxisunk: Murányi Ákos, ő volt az egyetlen profi zenész. A legkardinálisabb változás akkor volt, amikor Hemü helyett (akit elvittek katonának) Kutyás lett a dobos (Nagy Zoltán, ex-CpG)

SN: Mennyire volt közönsége a zenéteknek?
ME: Abszolút volt közönség. Az a néhány koncert, ami volt mindig teltházzal ment. Több százan voltak kíváncsiak ránk. Punkok, egyetemisták, értelmiségiek...

SN: Merre koncerteztetek, mennyire engedte az akkori rendszer a zenéteket játszani?
ME: Abban a másfél-két évben, volt kb. 8 koncertünk. Fele Szegeden, fele máshol. Akkoriban volt már némi lazaság, engedtek játszani. Mondjuk az első koncertünkkor le kellett adni a szövegeket előre. Hát, mit mondjak, inkább átírtuk, azt adtuk oda, de a koncerten már, természetesen, az eredetit nyomtuk.

SN: Maradt-e valami kiadott lemezeket, hány számot vetettek fel?
ME: Lemez nuku..., néhány rozzant kazetta, és videofelvétel.

SN: Hallottam olyat, hogy azért hagytattok fel a zenéléssel, mert nem akartátok, hogy az akkori skinheadek megjelenjenek a bulijaitokon? Mi volt az igazi oka a feloszlásának?
ME: Az marhaság, ez is "legenda"! A választ Farser leírja az index fórumban.
Fraser: A zenekar nem a skinek miatt oszlott fel hanem a szokásos 80-as évekbeli jelenség a másfél éves katonaság ezer kilométerre a lakhelytől című játék miatt....bár voltak más problémák is de a legnagyobb mégis ez volt hogy a 6 fiú tagból 86-ban 3-hárman bevonultak...

SN: Mit szóltok, hogy a Nagy Buli című számotokat több zenekar is fel/átdolgozva játszotta?
ME: Miért? Átdolgozta? Hol a lé.....? ;) Egyébként, helyesbítés: A szám címe: "Gengszter"!SN: Mennyire jártok még össze a többiekkel akár sörözni akár csak egy baráti együttlétre?
ME: Van, aki igen, van, aki nem. Inkább csak néha összefutunk, de nincs már igazi barátság. Sokan olyan ember formájúak lettek, de azért, ha összefutunk, azt lehet érezni, hogy a "lábunkban a búgi". Azt hiszem, olyan igazi kispolgár nem lett senki! És ez jó!

SN: Figyelemmel kíséred-e a mai zenekarokat, illetve hallgatsz-e még ska zenét?
ME: Figyelemmel kísérni nehéz, mert nincs igazán platform, ahol el lehet érni. Petőfi nyom néha.
Én The Specials-t rendszeresen, napi szinten hallgatok régi ska-t!! (The Specials, Madness, Bad Manners)
Mi is szól most éppen... ja.. LIP UP FATTY. :-)

SN: Egyre jobban kezd feltűnni mind a médiába a skinheadek igazi múltját követő antirasszista skinheadek, mennyire meglepő Neked, hogy ami itthon volt a 80'as években az igazából már az eltorzult mozgalom?
ME: Ezt a kérdést nem értem. Bár sejtem, arra utalsz, hogy a punk-skin mennyire volt egy buli. Akkor ez nem vált szét. Inkább egy olyan "fejlődésként" volt értelmezhető. A régi csövesek egy részéből lettek a punkok, a punkokból meg a skinhedek. De pl. a 88-as csoport mi volt? Ha úgy vesszük rasszista punkok, meg skinhedek is együtt. Ezzel akkor sodródtunk inkább. Az alap a komcsik utálása volt, és kész! Egy társaság volt az egész. Manapság, ahogy nézem a punk inkább liberális-anarchista vonal, a skin meg rasszista-nemzeti. Valami ilyesmi, de nem szeretem így meghatározni, amúgy is lehet, hogy tévedek, ráadásul nem érzem magam teljesen kívülállónak.

SN: Ha lehetne, újra összeállnátok egy újabb koncert erejéig? Zenél-e valamelyiktök még aktívan?
ME: Összeállnánk persze. Volt is próbálkozás, de nem lesz belőle semmi. Van aki abbahagyta végleg a zenélést (pl. én is) De Fraser, Kutyi, Ákos Tátó nyomták még egy darabig. Szerintem manapság Fraser nyúzza csak. Többek között a Variolában és a nem jut eszembe milyen "ájult" zenekarban. Azt tudom, hogy Szikkadt az énekes. Őróla érdemes volna tudnod. Kérdezd Frasert.

SN: Mit üzentek a mai ska rajongó fiatalságnak?
ME: Ez kurva jó. Mit üzennék? Én már öreg vagyok...? Na baszki!
Ok, nem teljesen ska üzenet: „Legyetek ott mindenhol! Ne hagyjatok ki semmit!”